Composiet gevelbekleding
Wanneer je van plan bent de gevel van je woning aan te pakken, is een houten gevelbekleding uiteraard een prima optie. Echter, hout heeft veel onderhoud nodig om de mooie uitstraling te behouden. Ook zijn de kosten van een zeer duurzame houten gevel erg hoog. Wil je toch een houtgetrouwe gevel, dan is een composiet gevelbekleding ook een goed alternatief. Composiet heeft de houtgetrouwe uitstraling, maar is een stuk vriendelijker in onderhoud dan hout. Zo hoeft het composiet bijvoorbeeld niet geschilderd te worden en is het verkrijgbaar in vele kleuren.
Wat is composiet gevelbekleding
Een gevelbekleding van composiet bestaat voor 95% uit houtspanen en houtvezels. Deze materialen worden samen versmolten met bindmiddelen. Het is een mix van materialen, vaak houtpulp, houtvezels en pvc of kunststof. Het kunststof is vaak gerecycled kunststof en de houtspanen en houtvezels zijn vaak restproducten. Hierdoor is een composiet gevelbekleding een stuk minder milieubelastend en duurzaam. Composiet gevelbekleding is daarnaast erg licht en flexibel en er kan gekozen worden voor een holle of gevulde variant. De gevulde variant heeft wat meer stevigheid dan de holle. Gevelbekleding van composiet heeft veel voordelen, maar kent ook enkele nadelen.
Vanwege de nadelen van het composiet, is kunststof gevelbekleding een uitstekend alternatief
De voordelen van composiet gevelbekleding
Composiet lijkt op het eerste gezicht erg veel op hout en kan doordat het uit houtvezels bestaat ook verwerkt worden als hout. Dat betekent dat het eenvoudig te verzagen is en ook boren of een spijker erin slaan is geen probleem. Composiet gevelbekleding is verkrijgbaar in verschillende kleuren en hoeft dus niet overschilderd te worden in de gewenste kleur. Het materiaal is Uv-bestendig en zal daardoor niet snel verkleuren. Een ander voordeel is de prijs van composiet gevelbekleding. In tegenstelling tot een duurzame kwalitatieve houtsoort ligt de prijs van composiet een stuk lager. En net als kunststof gevelbekleding is ook composiet een milieuvriendelijk en duurzaam product.
Voordelen composiet
- eenvoudige verwerking
- onderhoudsvriendelijk
- milieuvriendelijk
- duurzaam
- verkrijgbaar in verschillende kleuren
De voordelen van kunststof gevelbekleding
Net als composiet gevelbekleding heeft kunststof ook vele voordelen. Zo is kunststof gevelbekleding ook eenvoudig te verwerken, onderhoudsvriendelijk, goed voor het milieu, duurzaam en verkrijgbaar in verschillende kleuren. Toch is er één belangrijk verschil, wat kunststof beter geschikt maakt voor gevels. Composiet bestaat namelijk uit houtvezels, welke na verloop van tijd kunnen gaan rotten. Kunststof rot niet en kan wat dat betreft nog langer mee.
Nadelen van composieten gevelpanelen
Een composiet gevelbekleding dien je aan te brengen in de lengte. Anders dan bijvoorbeeld kunststof gevelbekleding. Kunststof gevelpanelen kunnen namelijk zowel horizontaal, verticaal als diagonaal gemonteerd worden. Ook heeft het composiet bepaalde eigenschappen die je ook bij hout terugziet. Het zet namelijk uit bij warmte, wat betekent dat je hiermee rekening dient te houden bij de montage. Ook neemt het composiet vocht op en kan het net als hout wat krom gaan trekken. Kies je voor een holle variant van het composiet, dan bestaat de kans dat het sneller kapot kan gaan. Het materiaal is namelijk iets minder sterk.
Nadelen composiet
- enkel horizontale montage
- zet uit bij warmte
- kan krom trekken
- minder sterk dan hout
- composiet kan na verloop van tijd gaan rotten
Composiet gevelbekleding kan net als hout na verloop van tijd gaan rotten. Kunststof rot niet en is dus een uitstekend alternatief voor composiet
Composiet vs hout
Een gevel van composiet gevelpanelen ziet er vrijwel hetzelfde uit als een houten gevel. Toch zijn er veel verschillen. Waar een houten gevelbekleding beperkt is tot de natuurlijke kleur van het hout, is composiet gevelbekleding verkrijgbaar in verschillende kleuren. Ook zijn houten gevelpanelen een stuk minder flexibel en buigzaam dan het composiet. Bij de montage van een composiet gevel, heb je daarom wel meer steunlatten nodig dan bij een gevel van hout. Het hout en composiet kan echter wel op dezelfde manier bewerkt worden. Boren, zagen en spijkeren is dan ook geen probleem voor beide materialen. Een ander groot verschil is de prijs. Voor een goede kwalitatieve houten gevel liggen de kosten hoger dan bij een composiet gevelbekleding.
Een kunststof gevelbekleding of een composiet gevelbekleding
Kunststof gevelbekleding is gemaakt van 100% kunststof. Dat betekent dat de nare eigenschappen van het hout niet aanwezig zijn. Kunststof neemt geen vocht op en trekt daardoor niet krom of en krijgt geen last van schimmel. Ook kunststof gevelbekleding is licht van gewicht en eenvoudig te monteren. Daarnaast zijn de panelen van kunststof, net als de panelen van composiet, verkrijgbaar met een houtnerf. Een voordeel van het kunststof ten opzichte van composiet is dat kunststof gevelpanelen op verschillende wijzen gemonteerd kunnen worden. Composiet kan enkel horizontaal geplaatst worden.
Alternatieven voor composiet gevelbekleding
Doordat composiet voor 95% bestaat uit hout, wat uiteraard zorgt voor de mooie houtgetrouwe uitstraling, bevat het ook enkele nadelige effecten van het hout. Denk aan het opnemen van vocht, het uitzetten bij warmte en het kromtrekken van de planken. Ook is composiet gevelbekleding montage niet mogelijk in verticale of diagonale richting. Dat is bij kunststof wel mogelijk.
Waarom een gevelbekleding
Gevelbekleding zorgt voor een fris en nieuw aangezicht van de buitengevel. Maar het doet meer dan alleen je woning verfraaien. Een gevel kan het soms zwaar te verduren hebben met het weer in ons land. Regen, wind, zon, maar ook extreem warme temperaturen en vorst kunnen de originele gevel aantasten. Door de gevel te bekleden met gevelbekleding van bijvoorbeeld composiet, hout of kunststof wordt de originele gevel beschermd tegen deze weersinvloeden. Daarnaast heeft de gevelbekleding een isolerende werking. De warmte in de woning wordt beter behouden en in de zomer zal er minder warmte door de gevel naar binnen komen. Dankzij de isolerende werking kan er flink op de energiekosten worden bespaard.
Toepassingen van composiet en kunststof gevelbekleding
De gevelpanelen van composiet of kunststof kunnen voor verschillende toepassingen gebruikt worden. Niet alleen wordt de gevel van je woning ermee vernieuwd, wat overigens zorgt voor een betere isolatie en een mooie nieuwe uitstraling van je woning. Ook kunnen tuinhuisjes, blokhutten, schuren, chalets en stacaravans met composiet gevelbekleding of kunststof afgewerkt worden. In plaats van composiet wordt steeds vaker voor kunststof gekozen. Kunststof rot niet, trekt niet krom en is dus een uitstekende oplossing voor woning, tuinhuisje of schuur.