Welke soorten gevelbekleding zijn er?

 

 

Ben jij op zoek naar een passende vorm van gevelbekleding voor jouw woning, schuur of bedrijfspand? Op het gebied van gevelbekleding zijn de mogelijkheden eindeloos. Zo kan je er voor kiezen om de gevel te bekleden met metaal, hout of kunststof en behoren zelfs planten tot de mogelijkheden. Daarnaast is het mogelijk om meerdere soorten gevelbekleding met elkaar te combineren. Wil je jouw woning een knus uiterlijk geven? Dan is houten gevelbekleding, kunststof gevelbekleding met een houtstructuur of natuurlijke gevelbekleding iets voor jou. Geef je liever de voorkeur aan een stoer en robuust uiterlijk? Dan is metalen gevelbekleding of steenstrip gevelbekleding een betere keuze. Om de juiste te keuze te kunnen maken is het belangrijk dat je goed weet wat alle mogelijkheden zijn. Daarom hebben wij alle soorten gevelbekleding voor je op een rijtje gezet.

 

Kunststof gevelbekleding

Ben jij op zoek naar onderhoudsarme gevelbekleding met een prachtige, klassieke uitstraling en een lange levensduur? Dan is kunststof gevelbekleding iets voor jou. Kunststof gevelbekleding is verkrijgbaar in allerlei soorten, stijlen, kleuren en maten. Zo kan je kiezen voor kunststof gevelbekleding met een glad oppervlak, maar kan je ook kiezen voor kunststof gevelbekleding met een houtstructuur of een betonlook. Kunststof gevelbekleding kent veel voordelen ten opzichte van andere soorten gevelbekleding. Zo is kunststof gevelbekleding zeer duurzaam en milieuvriendelijk, omdat de meeste soorten worden gemaakt van recyclede kunststoffen. Daarnaast is kunststof gevelbekleding rot vrij, in tegenstelling tot bijvoorbeeld houten gevelbekleding. Kunststof gevelbekleding kent de volgende variaties:

 

    • PVC: Gevelbekleding van PVC wordt ook wel volschuim gevelbekleding genoemd. Volschuim ontstaat wanneer PVC gemengd wordt met gist. Door deze combinatie ontstaat er een reactie, waardoor er PVC-UE volschuim ontstaat. Het PVC-UE volschuim wordt afgedekt met een folie toplaag die uv-bestendig is. De folie laag op de panelen zorgt er voor dat ze beschermd blijven tegen allerlei weersomstandigheden Gevelbekleding van volschuim is dankzij de hoge materiaaldichtheid zeer sterk, krasbestendig en relatief goedkoop. Kunststof gevelbekleding van PVC kan voor allerlei soorten gevels en wanden gebruikt worden en geeft jouw gevel of wand een strakke, verzorgde uitstraling.

 

    • Vezelcement: Gevelbekleding van vezelcement is kwetsbaarder dan PVC en andere kunststoffen. Daarom is het aan te raden om deze vorm van gevelbekleding alleen te gebruiken op plaatsen waar ze niet snel kunnen beschadigen. Vezelcementgevelbekleding heeft een cederhoutachtige uitstraling en vallen in brandklasse A. Ze zijn verkrijgbaar in elke RAL kleur en geven jouw wand of gevel een klassieke uitstraling.

 

    • HPL: HPL staat voor High Pressure Laminate. HPL gevelbekleding wordt gemaakt door een combinatie van thermosetting, hars en Kraft papier onder hoge druk en bij hoge temperatuur samen te persen. HPL gevelbekleding wordt vooral gebruikt voor het afwerken van dakkapellen, dakrandoverstekken, topgevels, boeidelen en goten. HPL is sterk, bestand tegen allerlei weersomstandigheden en voldoet aan hoge eisen op het gebied van outdoor living.

 

    • Polyester: Polyester gevelbekleding is vooral bekend van het steenmotief. In de loop der jaren zijn deze gevelpanelen behoorlijk ontwikkeld, waardoor ze nagenoeg niet meer van echt metselwerk te onderscheiden zijn. Zo zijn ze vandaag de dag verkrijgbaar met echte zandkorrels, om het effect van bakstenen te versterken. Polyester gevelbekleding wekt de illusie van echt metselwerk, is gemakkelijk en snel te bevestigen en heeft een lange levensduur.

 

    • Kunststof: Klassieke kunststof gevelbekleding wordt gemaakt van gerecyclede hoogwaardige kunststoffen. Hierdoor zijn ze milieuvriendelijk en 100% recyclebaar. De panelen hebben een holle binnenkant en worden aan de buitenkant afgedekt met een folie. De folie beschermt de panelen tegen allerlei weersomstandigheden. Kunststof gevelpanelen zijn iets brandveiliger dan vezelcement, PVC, HPL en polyester, hebben een natuurgetrouwe uitstraling en zijn zeer onderhoudsarm. Ons bekend kunststof gevelbekledingsmerk is: VinyPlus.

 

Wil jij jouw gevel bekleden met kunststof gevelbekleding? Dan is het aan te raden om te kiezen voor gevelpanelen van Eurotexx, WoodDesign of VinyPlus. De gevelpanelen van deze merken zijn van hoge kwaliteit, hebben een natuurgetrouwe uitstraling, zijn kleurvast, behoeven op een schoonmaakbeurt na geen onderhoud, hebben een lange levensduur en geven jouw gevel een prachtige, verzorgde uitstraling.

Meer lezen over de levensduur, de voordelen en het onderhoud van kunststof gevelbekleding? In onze artikelen Hoe lang gaat kunststof gevelbekleding mee?, Wat zijn de voordelen van kunststof gevelbekleding? en Hoe moet je kunststof gevelbekleding onderhouden? vind je meer informatie.

 

Houten gevelbekleding

Ben je op zoek naar een natuurlijke, elegante vorm van gevelbekleding? Dan is houten gevelbekleding iets voor jou. Met houten gevelbekleding geef je jouw woning of bedrijfspand een rustieke, natuurlijke en warme uitstraling. Houten gevelbekleding heeft een prachtige uitstraling, maar kent ook een aantal nadelen. Zo is houten gevelbekleding milieubelastend en heeft het veel onderhoud nodig. Het moet regelmatig schoongemaakt en geschilderd worden. Wil jij jouw gevel bekleden met hout? Dan is het belangrijk dat je voor een houtsoort kiest met een mooie vergrijzing en een lange levensduur. Over het algemeen geldt: hoe harder de houtsoort, hoe mooier de vergrijzing en hoe lager het onderhoud. De volgende houtsoorten zijn geschikt om te gebruiken als gevelbekleding:


  • Western Red Cedar (duurzaamheidsklasse 2)
  • Lariks/Douglas (duurzaamheidsklasse 3)
  • Vuren (duurzaamheidsklasse 4)

Natuurlijke gevelbekleding

Je hebt ze vast wel eens gezien, woningen of andere soorten panden waarvan de gevel volledig begroeid is. Dergelijke gevels worden ook wel een verticale tuin, een groengevel of een plantengevel genoemd. Er bestaan twee soorten groene gevels. Zo zijn er groene gevels die volledig bestaan uit klimopplanten. De klimopplanten worden in de grond voor het pand geplant en groeien langzaam maar zeker tegen de gevel op. Het is ook mogelijk om een gevel te bedekken met verschillende soorten planten. Om ervoor te zorgen dat deze planten goed tegen de gevel op kunnen groeien wordt er meestal een houten of metalen rooster met verschillende bloembakken op de gevel bevestigd. In elke plantenbak wordt dan een andere plant geplaatst. Een natuurlijke gevel is prachtig, maar behoeft wel veel onderhoud en geduld. Het kan jaren duren voordat een gevel helemaal begroeid is. Daarnaast is dit een vrij prijzige vorm van gevelbekleding. Ben je op zoek naar een unieke vorm van gevelbekleding, heb je groene vingers en voldoende tijd voor de onderhoudswerkzaamheden? Dan is een groene gevel echt iets voor jou.

 

 

Steenstrip gevelbekleding

Een vorm van gevelbekleding die in opkomst is en zowel binnen als buiten toegepast kan worden, zijn steenstrip gevels. Steenstrip gevels worden gemaakt van dunne stroken baksteen of kunststof die op de gevel worden gelijmd. Steenstripgevels kunnen de illusie van metselwerk met baksteen maar ook van een natuursteengevel wekken. En omdat steen strips relatief dun zijn, treedt er met deze vorm van gevelbekleding relatief weinig ruimteverlies op en wordt er op eenvoudige wijze een prachtige gevel gecreëerd. Het nadeel van deze vorm van gevelbekleding is de hoge arbeidsintensiviteit en de relatief hoge prijs. Tevens is dit soort gevelbekleding niet echt milieuvriendelijk.

 

Leien gevelbekleding

Leien gevelbekleding is vooral populair in België, maar vindt nu ook langzaam zijn weg naar Nederland. Leien gevelbekleding kan op allerlei verschillende manieren worden aangebracht. Zo kan je kiezen voor kleine leien die elkaar overlappen, maar kan je ook een klassiek metselwerkpatroon aanhouden waarin de leien elkaar niet overlappen. Wil je een moderne gevel creëren? Kies dan voor rechthoekige leien in verschillende groottes. Wil jij jouw gevel bekleden met leisteen? Dan heb je de keuze uit natuurleien en kunstleien. Kunstleien zijn aanzienlijk goedkoper dan echte leien, maar hebben ook een kortere levensduur en een minder natuurgetrouwe uitstraling. Natuurleien zijn behoorlijk prijzig, maar hebben wel een levensduur van 80 tot 100 jaar, waardoor dit een zeer duurzame investering is.

Aanzicht gevel veranderen zonder gevelbekleding

Wil jij het aanzicht van jouw woning, schuur, bedrijfspand of chalet veranderen, maar vind je gevelbekleding te drastisch? Er zijn manieren om jouw gevel te veranderen zonder gevelbekleding:

 

  • Gevel bepleisteren: Het bepleisteren van een gevel is een manier om het aanzicht van jouw gevel te veranderen zonder gebruik te maken van één van de verschillende soorten gevelbekleding. Door jouw gevel te bepleisteren krijgt jouw woning een tropische doch moderne en strakke uitstraling. Wil jij jouw gevel bepleisteren? Dan heb je de keuze uit twee soorten gevelbepleistering: minerale gevelbepleistering en gevelbepleistering op basis van kunsthars. Beide soorten zijn verkrijgbaar in vlakke en ruwe structuren. Daarnaast heb je de keuze uit een breed aanbod kleuren. Het is aan te raden om het bepleisteren van een gevel uit te laten voeren door een ervaren vakman. Zo weet je zeker dat jouw gevel op de juiste wijze bepleisterd wordt.

 

  • Gevel verven: Ben je op zoek naar een nóg subtielere vorm om het aanzicht van jouw gevel te veranderen? Dan is een gevel verven iets voor jou. Door de gevel te verven kan de aanblik van jouw woning volledig veranderen. Wil je jouw woning een meer authentieke uitstraling geven? Verf jouw gevel dan met kalei (kalkverf) of gebruik een witte gevelverf. Wil je jouw woning juist moderner laten ogen? Kies dan voor een donkere gevelverf, zoals grijs, antraciet, donkerblauw of zwart. Door jouw gevel te verven krijgt jouw woning in een handomdraai een andere uitstraling. Houdt er wel rekening mee dat een geverfde gevel veel onderhoud vergt en elke 3 tot 6 jaar opnieuw geschilderd moet worden.